Liečba kŕčových žíl

Kŕčové žily patria k najčastejším ochoreniam žilového systému na dolných končatinách. Asi 40% žien a 25% mužov trpí týmto ochorením.  Kŕčové žily vznikajú rozšírením a predlžovaním povrchových žíl na podklade degeneratívnych zmien žilovej steny a poruchou funkcie žilových chlopní. Toto ochorenie spočiatku nerobí ťažkosti, respektíve si na ťažkosti pacient zvyká, pretože sa ochorenie  pomaly zhoršuje a je považované len za kozmetický problém. Náhla zmena zdravotného stavu, napríklad zápal kŕčových žíl, opuch dolných končatín a krvácanie z kŕčovej žily, farebné zmeny na končatine a vred predkolenia, jednoznačne ukážu, že ide o ochorenie, ktoré by sme nemali podceňovať.
Reflux v systéme povrchových žíl je progresívne ochorenie – ak zostáva bez liečby, príznaky sa môžu časom zhoršovať. Základné poznatky o žilovom refluxe: Zdravé žily nohy obsahujú chlopne, ktoré sa otvárajú a uzatvárajú a pomáhajú tak vracať krv do srdca. K vývoju žilového refluxu dochádza vtedy, ak sú chlopne, ktoré zaisťujú tok krvi z nohy a späť do srdca, poškodené alebo choré. Výsledkom je nedostatočná funkcia žilových chlopní, ktorá vyvoláva tieto príznaky: varikózne žily, bolesť, opuch končatín, ťažobu a únavu nôh, kožné zmeny a kožné vredy. Na výskyte žilového refluxu sa podieľa rad faktorov, napríklad: vek, pohlavie, rodinná anamnéza, viac tehotenstiev, obezita, práce vykonávané v stoji.


Liečbu
delíme na konzervatívnu (režimové opatrenia, cievna gymnastika, elastická kompresia cez deň, užívanie venofarmák – liekov na kŕčové žily) a liečbu zameranú na odstránenie kŕčových žíl (skleroterapia a chirurgická liečba).
Liečba by sa mala realizovať vždy podľa potrieb pacienta a jeho nálezu na dolných končatinách. V našej ambulancii ponúkame komplexné riešenie kŕčových žíl dolných končatín, vrátane moderných postupov diagnostiky ochorenia a následne aj liečby, podľa potrieb pacienta.

1. Režimové opatrenia

2. Kompresívna liečba

3. Venofarmaká

 

4. Chirurgická liečba

Laserová ablácia – vnútrocievny spôsob liečby kŕčových žíl pomocou lasera.

Moderné riešenie ošetrenia kŕčových žíl dolných končatín. Pomocou ultrazvukovej kontroly sa zakreslí nález na koži. Následne sa vykoná napichnutie žily pod kolenom, kde sa zavedie vodič a po ňom katéter. Po vytiahnutí vodiča je na jeho miesto zavedené laserové vlákno. Pri tejto metóde sa využíva takzvaný diódový laser, ktorý je možné zavádzať do vnútra širokých i tenších žíl. Laserový lúč vytvára vysokú teplotu, ktorá uzatvára poškodenú cievu bez porušenia jej okolia. Zákrok je možné realizovať ambulantne v lokálnej anestézii . Po zákroku sa operovaná končatina bandážuje 7 – 10 dní. Laserová operácia varixov je menej invazívny zákrok ako klasická chirurgická operácia. Celé ošetrenie trvá od 30 do 90 minút a vždy závisí od individuálneho nálezu u pacienta z rozšírenými žilami.Aj pri použití tejto metódy sa môžu vyskytnúť komplikácie, preto vhodnosť laserovej liečby varixov určuje odborník – cievny chirurg, ktorý po ultrazvukovom vyšetrení pacienta stanoví individuálny liečebný postup.

Rádiofrekvenčná Ablácia RFA

Princípom tohto revolučného a moderného výkonu pre liečbu kŕčových žíl dolných končatín je aplikácia vysokej teploty priamo vo vnútri skrytej žily. Do chorej žily sa pod ultrazvukovou kontrolou cez malý vpich v koži zavedie katéter, ktorý je spojený s generátorom produkujúcim rádiofrekvenčnú energiu. Rádiofrekvenčná energia zahrieva žilovú stenu na 120 stupňov a tým chorú žilu zvnútra poškodí tak, že žila sa okamžite uzatvára.

Miniflebektómie

Liečebný výkon, pri ktorom sa odstránia kŕčové žily – varixy. Cievny chirurg odstraňuje varixy sériou malých, jemných kožných rezov. Celý zákrok je vykonávaný mikrochirurgickou operačnou technikou s ohľadom na kvalitný liečebný a dobrý kozmetický výsledok. Flebektómiu je možné urobiť ambulantne, v lokálnej anestézii. Dolné končatiny sa po výkone zabandážujú. Tento zákrok je možné vykonať len po predchádzajúcom vyšetrení cievnym chirurgom, ktorý zváži všetky kontraindikácie zákroku., ktorými okrem iného sú: akútna hlboká žilová trombóza, zápal kože dolných končatín, gravidita, závažné zmeny na tepnách dolných končatín, neznášanlivosť lokálnej anestézy, morbídna obezita

5. Skleroterapia

Metóda, pri ktorej sa do rozšírených žíl vstrekuje sklerotizačný roztok vo forme peny. Tento roztok spôsobí zvnútra poškodenie výstelky žilových stien ,čím dôjde postupne k uzáveru priesvitu žily. V indikovaných prípadoch sklerotizujeme pod ultrazvukom i veľké žily na dolných končatinách. Skleroterapia sa používa i na odstránenie drobných metličkových, alebo sieťových varixov. Výborné výsledky sa dosahujú u varixov s priemerom približne 1 – 4 mm. Ide o ambulantné ošetrenie, ktoré za normálnych okolností nevyžaduje následnú hospitalizáciu. Zákrok sa dobre znáša a pacienta neobmedzuje pri plnení bežných pracovných povinností. Túto terapiu je vhodné absolvovať v chladnejšom ročnom období – jeseň, zima. Výkon robí skúsený cievny špecialista. Tzv. penová sklerotizácia vykazuje výborné výsledky u pacientov s kŕčovými žilami na dolných končatinách.

Po sklerotizácii sa odporúča kompresívna terapia – elastické pančuchy dolnej končatiny, zvýšený príjem tekutín a okamžitá mobilizácia : pohybový režim po zákroku.

Datacom logo

Tieto internetové stránky používajú cookies. Ich použitie (okrem nevyhnutne potrebných) môžete povoliť alebo zakázať.